woensdag 9 februari 2011

Opwaartse druk


De opwaartse druk is in het vmbo merkbaar. Op het Nationale vmbo congres in Nieuwegein deze week maakte Jan Duursma dat weer eens duidelijk. De tl-er wil uitgedaagd worden, maar moet ook zijn weg leren vinden via andere speelvelden. Dat lijkt soms op worstelen.

Doorstroming naar het hbo is een perspectief dat sterke vmbo-tl-leerlingen inspireert. Twee wegen leiden naar de poort van het hbo, via het havo of via het mbo. Vooral de stroom via het havo is de laatste jaren gegroeid. 'Stapelen' is terug van weggeweest, ook in het overheidsbeleid. Naast diplomagericht werken vraagt dat van scholen ook doorstroomgericht werken. Welke leerlingen moet je dan voor je zien? Een leerling die:
  • relevante kennis en vaardigheden beheerst
  • de transfer maakt naar de echte wereld
  • bewust is van wat hij of zij kan.
Maar bovenal vraagt dat om een goede doorlopende leerlijn. Als de overheid wil dat 60% van de leerlingen hun schoolloopbaan beëindigen op hbo-niveau, dan komen we er niet alleen met het havo, maar zal voor de tl de weg bereid moeten worden naar het hbo. Dat vraagt om specifieke zorg en aandacht voor deze leerlingen met hun talenten, maar dat vraagt ook om een passende leeromgeving om bij dat hbo uit te kunnen komen. Scholen moeten daarom hun inhoud, hun didactiek en hun organisatie op orde hebben om de weg naar het hbo voor deze leerlingen vrij te maken. Een ding is duidelijk: tl-ers zien in de opwaartse druk een kans om te kunnen laten zien wat ze in huis hebben.

Door Iko Doeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten