Kunnen samenwerken is een belangrijke vaardigheid. Bovendien heeft samenwerken een positief effect op het leerresultaat van leerlingen. Als docent is het echter niet eenvoudig om samenwerkingsopdrachten goed te begeleiden en te beoordelen. Hoe krijg je zicht op de samenwerking van leerlingen, als die samenwerking zich voor het grootste deel buiten je blikveld afspeelt? Een wiki kan je daar helpen.
Het principe van een wiki draait om samenwerking en daarom is het uitermate geschikt voor groepswerk. Een wiki is een verzameling van webpagina’s die iedereen kan bekijken én bewerken. Je kunt een wiki eventueel afschermen voor buitenstaanders. Je moet dan inloggen om erbij te kunnen.
Een wiki maakt de samenwerking tussen leerlingen gemakkelijker en vergroot het zicht van de begeleider op het proces. Dat levert een aantal voordelen op.
- Alle groepsleden werken aan hetzelfde document. Er is maar één laatste versie. Die staat altijd op dezelfde plek en is voor iedereen op ieder moment toegankelijk. Ook voor de begeleider.
- Iedere bijdrage is per direct zichtbaar.
- Alle groepsleden, ook de begeleider, worden van een wijziging direct op de hoogte gebracht.
- Iedere wijziging wordt bewaard. Je kunt zien welke wijziging, op welk moment en door wie is aangebracht. Het is gemakkelijk om terug te gaan naar een vorige versie. Bovendien kan deze geschiedenis je als begeleider veel waardevolle informatie geven over het groepsproces. Heeft iedereen wel voldoende bijgedragen aan het eindproduct?
En wat kost dat? Helemaal niets! Een educatieve wiki, bijvoorbeeld bij pbworks of wikispaces, is helemaal gratis.
Door: Michel van Ast
Door: Michel van Ast
Geen opmerkingen:
Een reactie posten